Se apropie zilele de 1 și 8 Martie, pe care domnișoarele le așteaptă cu înfrigurare. Este momentul să afle cine se gândește cu drag la ele, cine este un gentleman și cine este doar un țărănoi detestabil. Băieții pot profita de aceste momente pentru a se apropia de fata pe care o plac sau, pur și simplu, pentru a deveni mai populari în rândul colegelor.
Foarte important, însă, este ce anume dăruiți. Nu e suficient să cumpărați mărțișoare chinezești de 50 de bani. Ele vor impresiona exact atât cât le este prețul. Pentru a cumpăra mărțișoare de bun gust, create de artiști, va trebui să treceți pragul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare între 26 februarie și 2 martie. Veți găsi acolo o gamă variată de mărțișoare și alte accesorii apreciate de femei, la prețuri variabile. Chiar dacă nu vă pricepeți la artă, e important faptul că la Târgul „Mărțișor cu dor” nu puteți da greș. Obiectele expuse sunt selectate cu mare grijă, astfel încât kitsch-ul este exclus din start.
Impresia va fi pe măsură. Fetele vor aprecia bunul-gust și efortul, iar făcând o comparație între toate mărțișoarele primite de la colegi, în mod clar cele de la Târgul „Mărțișor cu dor” vor ieși în evidență. Și, pentru că nicio fată nu poate purta toate mărțișoarele pe care le primește, colegele tale vor alege să poarte mărțișoarele pe care li le-ai dăruit tu.
Târgul despre care vorbesc se organizează la bibliotecă de 11 ani. El promovează artiști locali și invitați din țară, selectați foarte riguros de artista ceramistă Ileana Danci-Horoba, inițiatoarea și organizatoarea târgului. Evenimentul are un dublu scop: de a oferi artiștilor un loc unde să își poată expune creațiile de mici dimensiuni, dar și de a forma gustul publicului. Dacă nu le oferi oamenilor decât chinezării, ei vor ajunge să creadă că acele produse sunt frumoase, pentru că nu vor avea un termen de comparație. De altfel, după cum știți, în perioada februarie-martie orașul este plin de tarabe unde poți găsi tot felul de produse ieftine și de proastă calitate, care nu au nimic de a face cu tradiția românească a mărțișorului. În schimb, dacă le oferi oamenilor o alternativă, constând în obiecte frumoase, lucrate cu gust și cu migală de mâinile unor artiști, ei vor ajunge să își dea seama că acestea sunt superioare și vor fi de acord să plătească un leu mai mult pentru a le achiziționa. Căci, până la urmă, nu contează doar gestul. Nu e important doar să facem un dar, ci și să știm să alegem acel dar, să facem un efort pentru a-l obține, pentru a dovedi că într-adevăr ținem la persoana căreia îi este destinat.