Câți dintre elevi, dar mai ales câți dintre profesori știu că există o lege care declară 2019 ca fiind Anul cărții în România? Desigur, faptul că Parlamentul a votat o lege în acest sens nu înseamnă, practic nimic. Sau, mai exact, nu înseamnă nimic dacă nu duce la consecințe.
Cifrele care arată frecvența analfabetismului funcțional printre absolvenții învățământului obligatoriu din România sunt dezastruoase, la fel și cele care arată cât de mult citesc românii sau cât de des vizitează librăriile și bibliotecile. Pentru a le afla, vă recomand să citiți articolul lui Marius Chivu din Dilema Veche (https://dilemaveche.ro/sectiune/carte/articol/in-anul-cartii-romania-nu-lectureaza-nimic?fbclid=IwAR29YKDC4VPcckNUBtqOPKGy4CnX2zzgM4NIFoI8FC9UmJXBNpezKmYTkhA )
Eu nu sunt întrutotul de acord că părerea autorului articolului, totuși.
De ce ar trebui să se implice statul român în anumite activități de promovare a lecturii, cum ar fi invitarea unor scriitori în fața claselor de elevi? De ce nu pot face asta profesorii de limba română?
În Baia Mare, spre exemplu, trăiesc o mulțime de scriitori, unii dintre ei membri ai Uniunii Scriitorilor, alții nu, care ar putea participa la întâlniri cu elevii. Eu cred că ambele părți ar fi încântate de o asemenea experiență.
Din câte știu, doar două sunt profesoarele din oraș care au avut, anul acesta, o asemenea inițiativă: Daniela Sitar Tăut și Monica D. Cândea, de la Colegiul „Vasile Lucaciu”, respectiv de la Colegiul “Eminescu”. Am văzut înregistrări video și relatări scrise de la astfel de întâlniri. Țin minte că la una fusese invitat prozatorul MarianIlea, iar la o alta, poeții Gheorghe Pârja și Gheorghe Mihai Bârlea. Elevii au avut ocazia să adreseze întrebări, iar ulterior, Daniela Sitar-Tăut i-a îndemnat să își exprime părerea sinceră despre întâlnirea cu scriitorii.
Și nu au fost doar păreri pozitive, să știți. Dar e foarte bine că elevilor li s-a dat libertatea de a se exprima sincer, de a spune ce le-a plăcut și ce nu.
Ei trebuie să învețe că nu este o rușine să spui ce crezi și că nu trebuie să te temi să spui ce gândești, dacă o faci într-un mod civilizat.
Asfel de întâlniri între elevi și scriitori am mai văzut la Iași, la Alecart.
Acolo, în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT), am avut ocazia să stauprintre cei mai inteligenți și culți elevi pe care mi-a fost dat să îi întâlnesc vreodată.
Felul în care ei au primit scriitori de mare valoare ai României, felul în care au vorbit liber despre cărțile lor, întrebările pe care li le-au adresat, m-au lăsat cu gura căscată și mi-au dat încredere în tineretul României.
Asta, chiar dacă îmi dau seama perfect că ei reprezintă doar elita, nu marea masă a elevilor din ziua de azi.
-----------------------
Publicitate
-----------------------
editura Cartemma
editura Elefantul Meu - carti personalizate pentru copii