Pornind de la sloganul „o minte sănătoasă într-un corp sănătos”, ne dăm seama, printre multe altele, că atunci când vine vorba de procese de muncă, atât bunăstarea noastră mentală, cât și cea fizică sunt două elemente foarte importante. Prin urmare, calitatea muncii este un indicator obiectiv important care redă cu exactitate starea noastră. Așadar, degeaba avem un mod de gândire eficient, dacă ceea ce efectuăm fizic și modul în care o facem nu se ridică la același standard. Cu alte cuvinte, nu este suficient să venim pregătiți psihic pentru o anumită sarcină. Trebuie, bineînțeles, să avem și echipamentul necesar – costum, încălțăminte, accesorii, cască, vizieră sau alte piese care ne pot asigura atât calitatea muncii, cât și propria protecție de-a lungul procesului.
Echipamente de protecție necesare în orice activitate
Începând de la îmbrăcămintea pe care o abordăm în timpul unei sarcini se crează anumiți parametrii care ne pot spune cât de repede, econom și calitativ vom elabora munca respectivă. De pildă, nu putem încerca să efectuăm construcția unei case dacă echipamentul pe care îl purtăm nu ne oferă flexibilitate, comoditate și protecție împotriva procedurilor în urma cărora ne-am putea răni.
Același lucru devine valabil atunci când avem o meserie care implică unele riscuri. Ideal este să adoptăm măsurile de siguranță corespunzătoare și sa fim echipați cu produse calitative pentru a lucra la capacitate optimă.
În funcție de sarcina pe care trebuie să o ducem la bun sfârșit, trebuie să alegem cu grijă ce echipamente de protecție folosim. Deci, de la mânuși, șepci, căciuli și măști la tricouri, cămăși, jachete, halate sau chiar combinezoane și până la pantaloni pieptar și combinezoane antichimice – toate trebuie să fie perfect integrate!
De asemenea, în funcție de condițiile meteorologice în care ne desfășurăm activitatea trebuie să fim pregătiți cu salopete, îmbrăcăminte impermeabilă, reflectorizantă sau de unică folosință.
Atenție la sănătatea picioarelor!
Odată achiziționată corespunzător îmbrăcămintea de protecție, trebuie să acordăm atenție și pieselor de încălțăminte, deoarece doar protecția corpului nu este suficientă.
Așadar, începând de la sandale, saboți, pantofi și bocanci de protecție și continuând cu cizme de protecție sau încălțăminte albă, reflectorizantă, cea de tip esd-antielectrostatica sau cea electroizolantă, toate aceste perechi trebuie să își găsească locul în completarea echipamentului nostru. Firește, contează foarte mult meseria pe care o practicăm și pericolele potențiale de care ne păzim.
Dintre toate aceste exemple de încălțăminte, cei mai frecvent folosiți în orice tip de activitate sunt bocancii de protecție. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este cât se poate de simplu! Sunt accesibili ca preț, asigură protecția picioarelor 100%, sunt confortabili și ușor de folosit imediat după achiziționare.
Totuși, atunci când vine vorba de alegerea unei perechi de încălțăminte de protecție, un aspect foarte important este respectarea standardelor HG. nr 11/2004. La Dalgeco se întrunesc aceste cerințe și toate produsele respectă managementul calității conform SR EN ISO 9001:2001 și managementul mediului SR EN ISO 14001:2005.
Bocanci de protecție – siguranță, confort și calitate
Întrucât cerințele clientului trebuiesc întotdeauna să fie respectate 1:1, acest lucru este valabil chiar și atunci când vine vorba de caracteristicile bocancilor de protecție.
Cu alte cuvinte, cumpărătorul poate decide ce culoare a bocancilor este mai potrivită pentru el: negru, albastru, gri sau maro. Imediat după, protecția bocancilor poate fi și ea aleasă de către client: bombeu metalic, nemetalic, compozit sau din fibră de sticlă.
Mai mult decât atât, talpa bocancului este încă un element care poate varia în funcție de activitatea ce urmează a fi desfășurată sau chiar privind preferințele personale. Așadar, bobancii pot avea – sau nu - o talpă cu lamelă de sticlă, o lamelă antiperforație non-metalică sau o lamelă antiperforație din fibră de sticlă.
Cu toate că în principal sunt destinați asigurării protecției la locul de muncă, aceștia au un design atractiv, care facilitează potrivirea acestora în mai multe peisaje – alături de un outfit sport sau chiar eficienți pentru o drumeție la munte.
Siguranța înainte de toate!
Să ne închipuim că suntem puși în situația de a merge pe câmpul de luptă, dar nu avem nici uniformă de protecție și nici arme. Sună imposibil, nu? La fel se întâmplă zi de zi când mergem la locul de muncă. Deci, achiziționarea și mai ales purtarea la locul de muncă a echipamentului de protecție din cap până în picioare este utilă și eficientă.
Concluzionând; oricare ar fi tipul de bocanci de protecție sau oricare altă pereche de încălțăminte, în funcție de orice piese care respectă standardele legale impuse și alcătuiesc costumul și idiferent de accesoriile atașate acestora, existența unor echipamente de protecție este absolut necesară!