Atunci cand un adolescent se indragosteste, acest lucru se intampla foarte repede, incat parintii se se simt de-a dreptul depasiti de situatie. Aceasta in contextul in care parintii se obisnuiesc oricum destul de greu cu schimbarile fizice bruste, cu noile tinute vestimentare, precum si cu un stil mai agresiv de a raspunde.
In opinia psihologului Lenke Iuhos, prima iubire a unui adolescent poate trece de la cel mai frumos lucru care i se poate intampla la cea mai mare drama din viata lui, si viceversa, daca nu va sti sa isi gestioneze bine emotiile.
Continuarea articolului, aici:
http://centruldeparenting.ro/adolescentul-indragostit-sfaturi-psiholog-lenke-iuhos
Teama de a fi refuzati, de a fi umiliti in public
„Cu toate ca ii simtim ca vor sa faca mai mult, sa se apropie mai mult de o persoana, ei raman la stadiul de indragostiti de la distanta. Vor dezvolta o teama de orice, pornind de la teama de a vorbi cu persoana draga, iar lucrurile acestea le vor simti repede. Vor vorbi foarte putin despre asta, de teama ca persoana draga o sa afle si o sa-l umileasca in public pentru asta. In astfel de cazuri, stima de sine tinde sa scada foarte mult, iar rolul parintilor, al prietenilor adevarati, este vital pentru recapatarea increderii”, explica psihologul Lenke Iuhos.
Autoevaluari interesante intre adolescent
„Pe la 13-14 ani, baietii tind sa se laude cu numarul de cuceriri: Eu am avut deja trei prietene. Cum se poate asta, ne intrebam noi de la noi? E simplu, pentru ei o apropiere verbala, o prezenta fizica, o privire mai lunga poate lasa impresia ca a fost prietena lui. Pentru ei, perioada de 1-2 saptamani in care incearca sa se cunoasca deja e marea iubire. Atat de simpla si frumoasa e prima dragoste. In fapt, este cea mai inocenta forma de iubire si este recomandabil sa ii incurajam in aceasta directie, sa iubeasca neofensiv, fara suferinta. Ii vom ajuta, astfel, sa creasca sanatosi, fara traume si sa-si gestioneze corect sentimentele si emotiile”, considera psihologul Lenke Iuhos.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu