joi, 4 februarie 2021

Parlamentul Educației - Elevii Maramureșeni s-au întâlnit cu reprezentanți din Camera Deputaților

Deputatul USR PLUS Brian Cristian a fost primul parlamentar din Maramureș care a dat curs invitației la dialog în proiectul Parlamentul Educației, inițiat de Consiliului Județean al Elevilor care în parteneriat cu Consiliul Național al Elevilor. 

Vicepreședintele Consiliului Județean al Elevilor Maramureș, Șepși Roberta, eleva Colegiului Economic Nicolae Titulescu din Baia Mare, a fost cea care s-a prezentat la întâlnirea ce a avut loc chiar la Cabinetul Europarlamentarului Dragoș Pîslaru în Baia Mare.

Un dialog constant cu toți factorii implicați în procesul educațional este principala motivație pentru Deputatul Brian Cristian în contextul prezenței sale și în comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport.

Pe baza dialogului purtat, elevii și-au prezentat prioritățile pentru perioada următoare și au fost abordate subiecte precum

- modificarea costului standard per elev, 

- cuantumul minim pentru burse, 

- servicii de consiliere și orientare în carieră, 

- combaterea bullying-ului.

"Mi-am propus ca în perioada următoare să am o serie de întâlniri și cu reprezentanți ai profesorilor și ai asociațiilor de părinți. E nevoie să identificăm oportunitățile de reformă a sistemului de învățământ pentru a crește calitatea și accesul la finanțare" a declarat deputatul USR PLUS Maramureș, Brian Cristian, în urma acestei întâlniri.


Cea de a 2-a întâlnire a elevilor, a avut loc joi, 28 ianuarie 2021, deputatul Gabriel Zetea. La întâlnire au participat Dan Buciuman, președintele Consiliului Județean al Elevilor Marmaureș și vicepreședintele Roberta Șepsi. „A fost un <interviu> care mi-a făcut plăcere pentru că am întâlnit doi tineri foarte bine ancorați în realitatea momentului și, în special, la curent cu toate noutățile care privesc Legea Educației Naționale”, a declarat deputatul PSD Maramureș, Gabriel Zetea.

Prima și cea mai spinoasă problemă ridicată de conducerea Consiliului Județean al Elevilor Maramureș este alocarea a sub 3% din PIB pentru educație, deși ar trebui să se aloce minimum 6%, mai ales în condițiile actuale. Deputatul PSD, Gabriel Zetea a declarat că el, personal, susține redeschiderea școlii și reluarea cursurilor în format fizic, pentru că, dacă în mediul urban, elevii au șansa la o conexiune rapidă la internet, în mediul rural lucrurile stau mult mai rău, iar în întreaga țară, sute de mii de elevi sunt privați de dreptul lor gratuit la educație.

Atât Dan Buciuman, cât și Roberta Șepși au pus întrebări punctuale privind problemele existente în educație și au propus soluții pertinente care să permită mai multă autonomie școlilor și elevilor de a propune materii în cadrul programului cadru. Întâlnirea a fost un succes urmând ca, periodic, deputatul PSD Gabriel Zetea să aibă astfel de întâlniri cu reprezentanții elevilor, iar propunerea a fost ca, respectând măsurile de distanțare, să participe și alți colegi. ”Elevii sunt cu adevărat o voce care poate fi auzită atât la nivel local, cât și la nivel central”, a subliniat deputatul PSD Maramureș, Gabriel Zetea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu