duminică, 19 noiembrie 2017

Pro sau contra uniformă?


Nu demult, când un elev de clasa a X-a de la un liceu din Cluj-Napoca a fost dat afară de la ore pentru că purta părul lung, mi-am amintit cum, la începutul anilor '90, într-un liceu din Baia Mare, elevii făceau grevă pentru a susţine dreptul colegilor băieţi de a-şi lăsa plete. Se întâmpla la scurtă vreme după Revoluţie, la puţin timp după ieşirea dintr-un regim oprimant, când setea de libertate era mai mare decât oricând. În foarte scurtă vreme, tinerii învăţaseră să îşi spună părerea şi să îşi ceară drepturile. M-am numărat printre acei tineri şi sentimentul că lupt pentru dreptate a fost minunat.


          Vorbim despre adolescenţi. Despre oameni în formare aflaţi la vârsta tuturor întrebărilor, a descoperirii de sine, a afirmării propriei identităţi. De când e lumea, oamenii îşi exprimă personalitatea şi prin hainele pe care aleg să le poarte. La adolescenţi, această nevoie e colosală. La fel ca nevoia de libertate, pe care, odată ajunşi adulţi, avem tendinţa să o considerăm mai puţin importantă.


          Şi atunci, să îi silim pe aceşti tineri să poarte uniformă, sau nu? Căci, cu siguranţă, cei mai mulţi adolescenţi nu îşi vor dori ca şcoala lor să adopte o uniformă. Vor dori, probabil, un semn distinctiv, prin care să îşi afirme apartenenţa la acel liceu, cu atât mai mult cu cât acesta este unul de elită. Vor fi mândri să poarte o insignă sau un alt accesoriu specific acelei instituţii de învăţământ. În schimb, cei care vor dori să le impună tinerilor o uniformă sunt profesorii şi unii părinţi. Ei îi doresc pe elevi cuminţi şi ascultători. Doar că un adolescent ascultător este o contradicţie în termeni.


          Cred că o uniformă şcolară este potrivită pentru elevii de vârste mici. Ei au tendinţa să îşi murdărească şi să îşi uzeze hainele mult mai repede, pentru că sunt neastâmpăraţi şi nu ştiu să aibă grijă de îmbrăcăminte. Astfel, soluţia ar fi oarecum utilă. În ceea ce îi priveşte pe elevii de gimnaziu şi liceu, cred că sunt necesare doar anumite limite care impun îmbrăcarea unei ţinute decente. Desigur, acest termen poate isca numeroase discuţii. Ce e decent pentru o fată de 16 ani nu e neapărat decent pentru bunica ei. Ideea e să nu fie lăsate descoperite zone prea mari de piele: decoltee foarte adânci, bluze care lasă abdomenul gol, cămăşi extrem de transparente. În general, lucruri care ne fac să etichetăm persoana respectivă într-un fel care nu i-ar face cinste.


           Poate că unii vor spune că în lume există licee foarte respectate, licee de tradiţie care au adoptat uniforma. Însă, la noi, despărţirea de comunism, de uniforma din nylon impusă, care făcea orice fată să arate ca o băbătie, e încă recentă. În mentalul colectiv, ideea de uniformă este asociată cu o constrângere, cu o restrângere a libertăţii de exprimare, cu o nivelare a personalităţii. Ei au tradiţia în spate, noi avem comunismul în cârcă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu