joi, 11 ianuarie 2018

Încurajează-i să citească: cinci cărți cadou perfecte pentru adolescenți

Sărbătorile sunt pe sfârşite, dar darurile sunt binevenite întotdeauna, mai ales dacă ele constau în cărţi. Câteva volume care i-ar putea face pe adolescenţi să iubească lectura, în articolul următor:
http://www.carteadelaora5.ro/incurajeaza-i-sa-citeasca-cinci-carti-cadou-perfecte-pentru-adolescenti/

Se spune că cea mai bună modalitate de a determina un non-cititor să își deschidă mintea și sufletul în fața cărților este cu ajutorul clasicilor. Cu alte cuvinte, o carte-cadou perfectă pentru adolescenți trebuie să se bucure de un anumit renume în tagma Young Adult, iar „Jocurile foamei” e cel mai bun exemplu în acest sens. Opera-cult a lui Suzanne Collins se va bucura de la bun început de un avantaj: celebritatea sa îl va determina pe adolescent să îi ofere o șansă, mai ales că e destul de posibil ca noul ei proprietar să fi văzut și filmul. Eroina Katniss Everdeen e captivantă, iar povestea celor 12 districte obligate să își trimită tineri cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani pentru a se lupta pe viață și pe moarte într-o arenă, în așa-numitele Jocuri ale foamei, pentru un Capitoliu dominant care transmite încleștarea la TV, e atât de antrenantă, încât îi va fi imposibil să lase romanul din mână. Implicațiile politice, miezul de distopie cu similarități cu societatea noastră, acțiunea și chiar componenta de fashion a romanului au transformat „Jocurile foamei” într-un preferat al adolescenților de pretutindeni, iar pe scriitoarea Suzanne Collins într-un nume comparat cu J.K.Rowling sau chiar Stephen King, cel puțin din punct de vedere al succesului.

Parcă ne-am dori să ne mai apucăm și noi încă o dată de citit, numai pentru a descoperi în prima carte care ne cade în mână magia din „Pulbere de Stele” de Neil Gaiman. Nu am fi putut-o descrie mai bine decât însuși autorul ei, așa că te lăsăm în compania cuvintelor sale: „Este o poveste cu zâne. Este ca o îngheţată. Menirea ei este să te facă să te simți fericit când ai terminat-o.“ O narațiune fermecătoare, proaspătă, surprinzătoare, romanul spune povestea unei stele căzătoare, în căutarea căreia aleargă un băiat care vrea să o ofere drept dar celei pe care o iubește, fii de regi care vor să cucerească cu ajutorul ei regatul și trei vrăjitoare care vor să își recapete tinerețea servindu-se de ea. În momentul în care descoperim că steaua nu e simplă rocă, ci o femeie cu personalitate, ne îndrăgostim de această carte-cadou perfectă pentru adolescenți!

Să nu comiți greșeala de a crede că adolescenții nu pot fi profunzi și că nu merită decât cărți ușurele sau povești fermecătoare, care să le deschidă cu blândețe apetitul pentru lectură. Noi considerăm că, dimpotrivă, „Hoțul de cărți” reprezintă o carte-cadou ideală pentru orice adolescent, mai ales pentru unul căruia nu îi place să citească. Marcus Zusak a conceput o adevărată capodoperă a literaturii contemporane, plecând de la un eveniment traumatizant încă, Al doilea război mondial. Începem romanul dintr-o perspectivă insolită, mai ales pentru o operă Young Adult: a Morții. După ce îl răpește pe fratele protagonistei Liesel, ființa supranaturală va continua să o observe pe micuța eroină, interferindu-se în viața ei, având grijă să îi răpească persoane dragi cu o încăpățânare sfâșietoare, dar dăruindu-i și dragostea pentru cărți. „Hoțul de cărți” e, înainte de toate, o pledoarie pentru cât de important este cuvântul scris, mai ales atunci când este interzis, amenințat, ars, când nu poate fi savurat decât pe ascuns, furând, așa cum face micuța și atât de iubita protagonistă, una dintre cele mai impresionante din literatura recentă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu