marți, 2 ianuarie 2018

Cum ne alegem animalul de companie

Te-ai hotărât că vrei un animal de companie? Nu e nimic ieşit din comun, majoritatea oamenilor au ideea aceasta la asta la un moment dat în viaţă. Dar gândeşte-te că, dacă adopţi sau îţi cumperi un animal, va trebui să ai grijă de el ani buni de acum încolo, iar asta nu va fi întotdeauna uşor. Abandonul nu este o opţiune.

Nimic nu e mai dezgustător decât o persoană care, după ce a ales în mod conştient să îşi asume responsabilitatea creşterii unui animal, se răzgândeşte şi îl abandonează. Din păcate, în România abandonul nu este considerat infracţiune, şi el se pedepseşte doar cu amendă (între 1000 şi 3000 lei RON, conform Legii 205/2004, republicată în 2014). La fel cum este greşit să ne abandonăm copiii, nu este permis nici să ne abandonăm animalele de companie, care inevitabil se ataşează de stăpân şi nu au cum să-şi poarte singure de grijă.

Aşa că gândeşte-te bine înainte de a opta pentru un animal de companie. Nu sunt de acord nici cu oferirea ca dar de Crăciun sau de Paşti a unui animal de companie, decât dacă problema a fost temeinic discutată înainte cu viitorul proprietar. Un iepuraş, un căţel sunt adorabili atunci când sunt nişte pui micuţi, pufoşi şi grăsuţi, dar ei vor creşte în scurt timp, iar un proprietar care nu îşi doreşte cu adevărat un animal se va plictisi curând.

Dar cum îţi alegi animalul potrivit?

Dacă eşti o persoană activă, căreia îi place mişcarea în aer liber, atunci neapărat trebuie să-ţi iei un câine. Cel mai bine ar fi să adopţi unul, pentru că sigur în oraşul tău sunt o grămadă de suflete abandonate, dornice să se ataşeze de cineva. Dacă faci o vizită la adăpost, există toate şansele să îţi cadă cu tronc un animăluţ care, odată spălat şi aranjat, poate fi o frumuseţe de căţel. Dacă, totuşi, îţi doreşti un câine de rasă, atunci trebuie să te pui pe treabă. Studiază caracteristicile raselor şi optează pentru una care ţi se potriveşte. Câinii mici sunt, de obicei, agitaţi şi gălăgioşi, câinii mari sunt un fel de mobile în casă, care ocupă loc mult şi zac ore întregi, labradorii sunt prietenii tuturor, golden retrieverii sunt fraţii lor care îţi vor da mult de lucru, pentru că au părul lung şi pierd fire peste tot, beagle-ii obişnuiesc să dispară atunci când simt o urmă interesantă şi aşa mai departe. Dacă nu ai deloc experienţă cu câinii, mai bine nu opta pentru o rasă cu potenţial agresiv, s-ar putea să-ţi facă probleme şi să regreţi. Trebuie să ştii de la început că un câine are nevoie de mişcare, şi va trebui să-l scoţi afară (dacă stai la bloc) cel puţin de două ori pe zi (preferabil de trei), indiferent dacă este arşiţă, viscol sau ninsoare, uneori chiar şi noaptea. În zilele de sărbătoare, când toată lumea doarme târziu, proprietarii de câini sunt singurii care se trezesc la 7 şi ies la plimbare pe străzile pustii.

Dacă eşti o persoană care adoră să citească înfofolită în pături, în timp ce bea ceai fierbinte cu scorţişoară, atunci probabil ţi s-ar potrivi o pisică. Pisicile sunt de multe feluri, personalitatea lor diferă de la exemplar la exemplar, de aceea este bine să ştii ce alegi. Dacă vrei să cumperi o pisică de rasă, probabil o vei avea de când e pui, dar încă de atunci personalitatea sa va putea fi ghicită. Vei afla, astfel, dacă este sociabilă sau timidă, dacă îi place să fie mângâiată şi ţinută în braţe sau nu. Dacă eşti o persoană bună la suflet şi alegi să faci o faptă bună, poţi adopta o pisică pe care o găseşti pe stradă sau vei găsi, cu siguranţă, o mulţime de anunţuri de cazuri disperate postate pe reţelele de socializare.

Dacă eşti o persoană foarte calmă, răbdătoare şi, probabil, introvertită, îţi va face plăcere să îţi achiziţionezi un acvariu şi nişte peşti. O să ai destul de lucru ca să menţii apa curată şi să nu te trezeşti cu toţi peştii morţi, dar lumea acvatică are farmecul ei şi, cu siguranţă, ne face să ne gândim la frumuseţea planetei pe care trăim.

Dacă te-ai gândit să îţi cumperi o pasăre sau o pereche de păsări, mai bine renunţă. O pasăre închisă într-o colivie e o glumă proastă. Păsările sunt născute să fie libere, să zboare pe cerul albastru, iar dorinţa noastră egoistă de a le auzi cântecul cât e ziua de lungă nu justifică un astfel de act de cruzime. Mai bine caută pe internet o înregistrare cu păsărele şi clipocit de apă, vei fi un om mai bun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu