marți, 2 ianuarie 2018

Machiajul pentru şcoală

Odată cu creşterea, fetele devin preocupate de propriul aspect, şi îşi doresc, la fel ca femeile mature, să fie plăcute de colege şi considerate atractive de către reprezentanţii sexului opus. Este momentul în care încep să se machieze, să petreacă mai mult timp uitându-se în oglindă, să încerce diverse frizuri şi să îmbrace un stil vestimentar care consideră că le defineşte.

Totuşi, adolescentele nu ar trebui să se machieze oricum. Prospeţimea chipului lor, acea frumuseţe naturală, nepervertită, nu trebuie ascunsă sub straturi groase de fard. Machiajul tinerelor ar trebui să fie cât mai natural, cu atât mai mult cu cât ele petrec cel puţin 6 ore pe zi la şcoală.

În primul rând, este important ca tenul să fie menţinut curat. Adolescenţa este vârsta la care multe fete au probleme cu tenul, fiind chinuite de acnee. Dacă acneea este pronunţată, se recomandă vizita la un medic dermatolog, care vă poate scăpa de multe bătăi de cap. Ajutorul unei cosmeticiene poate să facă uneori mai mult rău decât bine, de aceea este mai bine să optaţi pentru un medic. Dacă problemele tenului nu sunt grave, el se va curăţa cu şerveţele demachiante în fiecare seară, înainte de culcare, iar faţa se va spăla cu apă, de preferinţă rece, dimineaţa.

Fondul de ten poate ascunde anumite imperfecţiuni ale pielii, însă el trebuie aplicat corect, nu doar pe faţă, ci şi pe gât, şi chiar pe decolteu, dacă purtaţi o bluză sau o rochie decoltată. El trebuie întotdeauna curăţat cu loţiune demachiantă la sfârşitul zilei, altfel porii vor rămâne închişi şi vă veţi trezi cu puncte negre, cu coşuri, iar tenul va îmbătrâni mult mai repede. Adolescentele pot, de asemenea, să aplice pe pleoape o linie subţire de tuş, pentru a scoate ochii în evidenţă, iar pe gene, rimel. Nu se recomandă genele false, şi în niciun caz pentru un machiaj de zi. Pentru ca buzele să nu fie palide, se poate aplica luciu de buze sau un ruj în nuanţe cât mai naturale.

Desigur, un machiaj de seară poate fi mai pronunţat decât cel de zi. Se pot aplica în plus farduri de ochi în culori pastelate sau sclipitoare. Totul e să nu exageraţi şi să nu renunţaţi la bunul gust doar din dorinţa de a ieşi în evidenţă.

O să vă povestesc o întâmplare din adolescenţa mea. Mi-am început studiile liceale la o instituţie de învăţământ de elită, cu profil real, unde erau mai mulţi băieţi decât fete şi unde adolescentele fie nu se machiau deloc, fie se machiau foarte discret. Apoi, împrejurările au făcut să mă mut la un alt liceu, de asemenea foarte bun, dar cu profil umanist, unde găseai doar câţiva băieţi răsfiraţi într-o mare de fete. În clasa mea, colegele îşi retuşau machiajul inclusiv în timpul orelor, ceea ce, la început, m-a şocat. Şi nu se machiau oricum, ci cu linii groase, negre, aplicate pe pleoape şi cu rujuri închise la culoare, bătând spre negru. Era o modă printre tinerele de atunci să poarte astfel de farduri morbide. După aproape 20 de ani, uitându-se la fotografiile de absolvire a liceului, colegele mele s-au îngrozit văzând cât de “pictate” erau în liceu. Evident, între timp optaseră pentru un tip de machiaj mult mai natural, iar părul, pe care odinioară şi-l vopseau în negru cu relfexii albăstrii, are acum nuanţe mai deschise. Cum ar zice bunicul, dacă ar mai trăi: “le-a venit mintea la cap”. J

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu